Funktionella svampar, ny trend inom sjukvården

En av de nya trenderna inom hälso- och sjukvård är de medicinska svamparna, som du smidigt kan köpa på nätet. Dessa supersvampar optimerar kosten, din hälsa och hjälper mot många olika åkommor. Du kan läsa och förhoppningsvis inspireras av dessa svampar här nedan.

Reishi (Ganoderma lucidum)

Denna stora, rödbruna svamp har en glansig yta och kallas för lackticka på svenska. Den växer på de flesta världsdelar och kan även hittas i Sverige, även om det är sällsynt. Svampen växer främst på stubbar och på lövträdens rötter. Den svampgrupp som reishi tillhör kallas ofta för medicinalsvampar. De har använts i flera tusen år, särskilt inom traditionell kinesisk ayurveda och medicin. Reishi har först och främst använts mot immunsystemet, hjärtat och det sägs att svampen även har lugnande effekt. Det förekommer i dag ett flertal studier runt reishi och om vilka egenskaper svampen kan ha, men för att kunna fastställa några slutsatser behövs mer forskning. En sak som dock framkommit är att reishi är rik på flera olika vitaminer, mineraler och ämnen som innehåller antioxidanter. Reishi intas normalt som pulver, och kan hällas i smoothie, juice, te eller i form av kapslar som kosttillskott.

Cordyceps

Behöver du mer energi är svampen cordyceps något för dig, den fungerar som en adaptogen, höjer energin i kroppen och stärker dess motståndskraft. Det är många idrottare som använder cordyceps på grund av dess egenskaper.

Sprängticka (Chaga)

Denna svampfamilj hjälper kroppens immunförsvar. Intar du spränticka regelbundet kan din kropp stå emot bakterier och du blir inte lika lätt förkyld. Sprängstickan sägs vara kungen av de medicinska svampar som finns, och den fanns som folkmedicin redan under 1600–1700-talet. Sprängstickan är giftfri och du kan ta den i stora mängder under långa tider, utan att få biverkningar. I Asien har svampen använts som medicinalväxt under flera tusen år.

Sprängticka är inte som traditionella svampar, en fruktkropp, den består istället av mycel och lever på björkträdens parasiter. När björken dör sprids sprängstickan vidare till nya björkar via sporer. Sprängticka dricks som ett avkok och du kan köpa det på nätet.