Rädda förhållandet med parterapi

Relationer är hårt arbete och ingen relation är utan sina unika problem. Om ett förhållande ska blomstra och hålla under en lång tid kan det vara en bra idé att gå på parterapi.

Det blir allt vanligare för par att genomgå terapi ihop och studier har visat att 75 % av alla relationer kan återhämta sig med effektiva terapisessioner. Men det gäller att båda vill delta för att det ska ha någon effekt. Parterapi kan hjälpa er att rädda förhållandet om det till exempel har varit en stor sorg i förhållandet som barnlöshet eller dödsfall, vid otrohet eller en närstående skilsmässa.

Att låta en neutral person se vilka problem det finns i relationen kan ge er nya insikter inför framtiden. Terapeuten kan hjälpa er att kommunicera bättre och utrusta er med de verktyg ni behöver för att lösa problem som uppstår. De kan även belysa den andras problem på ett mer empatiskt sätt, vilket kan leda till att kärlekskänslorna och medkänslan kommer tillbaka. Det är alldeles för lätt att tappa bort varandra någonstans på vägen.

Det här kan du förvänta dig

Oavsett om ni har varit tillsammans länge eller en kortare period kan parterapi vara till god hjälp. Många tror att det bara är gifta par som kan söka parterapi, men det stämmer inte. Det behöver inte heller vara något direkt fel på relationen, utan parterapin kan användas för att se till att allt är på rätt bana.

När du och din partner har parterapi tillsammans brukar terapeuten även ha enskilda terapisessioner med er båda. Det låter dem lära känna er som en individ och sedan som ett par. Terapeuten ska vara en neutral röst och inte ta något parti.

Tillsammans med terapeuten identifierar ni anledningarna till att ni är i terapi. Ni ska beskriva era slutmål och komma fram till en tidslinje. Det kan till exempel vara att ni lär er att kommunicera bättre utan att höja rösten, eller något mer konkret som att båda hjälper till att städa bättre. Ni kan båda två få hemläxor som ni måste skriva ner i en journal och visa för terapeuten.